گفت و گوی ایسنا علوم پزشکی تهران با جهادگر برتر کشور:
جهاد در آینده به مجموعه ای ماموریت محور تبدیل خواهد شد/ فعالیت های پژوهشی در زمینه ایمونولوژی و آلرژی توسعه می یابد/ نیروی انسانی جوان بزرگترین سرمایه جهاد دانشگاهی است
ایسنا علوم پزشکی تهران- دکتر محسن فاتح معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به عنوان یکی از جهادگران برگزیده کشور انتخاب شد و در سالروز چهلمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی از سوی دکتر حمیدرضا طیبی مورد تقدیر قرار گرفت.
محسن فاتح 19 سال است که در جهاد دانشگاهی فعالیت می کند و در این سالها نقش مهمی در راه اندازی بخش هایی از جهاد علوم پزشکی تهران ایفا کرده است. انتخاب دکتر فاتح به عنوان جهادگر برتر بهانه ای برای این گفت وگو بود.
دکتر فاتح موفقیت های حاصل در معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران را نتیجه فعالیت جمعی می داند و می گوید: آنچه انگیزه ام را برای حضور در جهاد بالاتر می برد محیط پویا توام با وجود فرصت برای خلق ایده های جدید و نوآورانه است.
متن کامل گفت وگو با دکتر محسن فاتح را می خوانید:
* نزدیک به دو دهه در بخش های مختلف جهاد علوم پزشکی تهران در حال فعالیت هستید، چرا و با چه انگیزه ای به جهاد دانشگاهی و جهاد علوم پزشکی تهران ورود کردید و سالهاست به فعالیت خود در این سازمان ادامه می دهید؟
جهاد دانشگاهی به عنوان یک مجموعه علمی، فرهنگی از معدود مجموعه هایی محسوب می شود که با ایجاد فرصت مناسب امکان تبدیل ایده به عمل را مهیا و شرایط مساعدی برای رسیدن به اهداف را ایجاد می کند. با توجه به اینکه در دوره پزشکی تحصیل کرده بودم بدیهی است که بهترین فضایی که امکان استفاده از دانش و توانمندی های خود در آن وجود داشت واحد علوم پزشکی تهران بود.
* شما به عنوان یکی از جهادگران نمونه کشور انتخاب شدید. فکر می کنید کدامیک از اقدامات شما منجر به چنین انتخابی از سوی دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی شده است؟
سابقه فعالیت من در جهاد دانشگاهی حدودا 19 سال است. در طول این مدت اقدامات بسیاری در حوزه معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران انجام شده که یکی از بارزترین آنها کسب موافقت قطعی مرکز تحقیقات لیزر پزشکی از معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کسب موافقت اصولی پژوهشکده زخم و ترمیم بافت یارا از حوزه معاونت پژوهشی دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی بود. این اقدامات نیازمند وجود محتوای پژوهشی مناسب و کافی با رعایت استانداردهای مورد نیاز بود که این مهم با استعانت از خداوند متعال و وجود همکاران ساعی در حوزه پژوهشی به مرحله اجرا درآمد.
* چگونه به این طرح ها ورود و آنها را عملیاتی کردید؟
این طرح ها حاصل فعالیت های پژوهشی است که طی سالها در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به اجرا درآمده و ساختار کلی آن با کمک گرفتن از تمام پژوهشگران سازمان علوم پزشکی تهران و هدف گذاری موثر صورت گرفت.
لازم است توضیح بدهم که هیچ موفقیتی در حوزه های پژوهشی انحصاراً توسط یک نفر به دست نمی آید چرا که اغلب فعالیت های پژوهشی از زمان طرح ایده تا طی مراحل نمو خود و رسیدن به یک نتیجه قابل توجه سالها زمان نیاز دارد و در پس آن سرمایه های فکری و انسانی متعددی حضور دارند که هر یک از آنها نقش موثری در پیشبرد آن طرح ایفا می کنند.
* معمولاً کسانی که در جهاد دانشگاهی فعالیت می کنند افرادی با ظرفیت مدیریتی بالا هستند و توان حضور در مجموعه های اقتصادی دولتی یا خصوصی را نیز دارند. چرا این طرح ها را در جهاد دانشگاهی پیش برده اید؟
در طول سالهایی که در جهاد دانشگاهی خدمت می کنم فعالیت های پژوهشی و اجرایی متنوعی را آموخته ام که همه آنها را مرهون حضور در جهاد دانشگاهی و در جوار همکاران دانشمندم می دانم. بدیهی است همانگونه که جهاد دانشگاهی فرصت های مناسبی را برای ارتقای علمی و مدیریتی من مهیا کرده، من هم خود را مکلف می دانم که از توانایی های کسب شده برای ارتقای توانمندی های جهاد دانشگاهی استفاده کنم. آنچه انگیزه ام را برای حضور در جهاد بالاتر می برد محیط پویا توام با وجود فرصت برای خلق ایده های جدید و نوآورانه است.
* بنابراین معتقدید ضرورت تأسیس و ادامه فعالیت سازمانی مانند جهاد دانشگاهی و پس از آن شکل گیری جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به چه دلایلی است؟
جهاد به عنوان یک نهاد ارزشی با هدف اصلاح شرایط فرهنگی دانشگاه ها تشکیل شد و جهاد علوم پزشکی تهران هم به واسطه همجواری با دانشگاه علوم پزشکی تهران با هدفی مشابه شکل گرفت. در ادامه فعالیت نقش جهاد دانشگاهی از یک مجموعه صرفاً فرهنگی به محیطی تبدیل شد که دنبال طرح راه حل برای مقوله های مغفول مانده در زمینه های مختلف علمی و فرهنگی با توجه به نیاز های موجود در جامعه بود. مواردی که شاید خارج از حوزه مسئولیت دانشگاه و مراکز آموزش عالی بود.
* از نظر شما بزرگترین و مهم ترین سرمایه جهاد دانشگاهی چیست که این سازمان را نسبت به سایر سازمان متمایز ساخته است؟
به نظر من بزرگترین سرمایه ای که در جهاد دانشگاهی وجود دارد نیروی انسانی با انگیزه و جوانی است که هدف اصلی آنها اثبات توانایی هایی است که امکان استفاده از آنها به دلیل مسیرهای سخت اداری و سازمانی وجود ندارد یا محدود است. خوشبختانه در سال های اخیر با توجه به موفقیت هایی که در جهاد دانشگاهی اتفاق افتاده سازمان های دیگر هم اقدام به الگوبرداری از نمونه های فعالیت های جهاد کرده اند.
* چه برنامه هایی برای امروز و آینده معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در دستور کار دارید؟
جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در طول حیات خود نشان داده که با توجه به سرمایه های ارزشمند نیروی انسانی توانسته همواره زایش های ارزشمندی را تقدیم جامعه کند و همچنان به بقای خود ادامه دهد. پس از تاسیس و راه اندازی پژوهشکده زخم و ترمیم بافت، معاونت پژوهشی سازمان در راستای توانمندی های موجود در واحد اقدام به تقویت علمی بخش های دیگر کرد به ترتیبی که در حوزه ارائه خدمات درمان در منزل که از مراکز خدمات تخصصی بسیار قدیمی در علوم پزشکی تهران است اقدام به راه اندازی گروه پژوهشی سبک زندگی و مدیریت سلامت کرد تا به این ترتیب بتوان از نتایج تحقیقات این بخش برای ارتقای کمی و کیفی خدمات این حوزه که با شایع شدن بیماری کرونا نیاز بیشتری به آنها احساس می شد، بهره مند گردید. به علاوه حوزه دیگری که در چشم انداز آتی فعالیت های پژوهشی مورد توجه قرار گرفته توسعه فعالیت های پژوهشی در زمینه ایمونولوژی و آلرژی است که هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.
* با نگاه به چهل سال فعالیت جهاد دانشگاهی کارنامه این سازمان را چطور ارزیابی می کنید و معتقدید جهاد چه چشم اندازی برای آینده متصور است؟
به رغم افت و خیزهایی که در طول این سال ها اتفاق افتاده، کارنامه چهل ساله جهاد دانشگاهی قابل قبول به نظر می رسد و وجود مجموعه های بسیار شناخته شده هم در سطح ملی و هم بین المللی حکایت از این واقعیت دارد. با رویکردهای موجود به نظر می رسد جهاد در آینده به مجموعه ای ماموریت محور تبدیل خواهد شد که در حوزه های مختلف فرهنگی و پژوهشی ماموریت های محوله را در راستای حل مشکلات مشخص شده به عهده خواهد گرفت.
نظر شما :