معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران خبر داد:

پایان فصل اول  سلسله برنامه‌های مدوتاک با موضوع مهاجرت کادر درمان

۱۴۲۵ دقیقه مصاحبه با ۱۹ صاحب‌نظر
پایان فصل اول  سلسله برنامه‌های مدوتاک با موضوع مهاجرت کادر درمان

معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران از به اتمام رسیدن فصل اول سلسله گفت‌وگوهای مدوتاک با موضوع مهاجرت نخبگان خبر داد.

دکتر حسین یاری گفت: بعد از 11 هفته برنامه و هزار و 425 دقیقه مصاحبه با 19 صاحب‌نظر، اعم از نخبگان مهاجرت کرده، نخبگان مشغول به کار در داخل کشور، مسئولین دانشگاهی و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، این فصل از سلسله برنامه Medu Talk با موضوع «مهاجرت نخبگان» به ایستگاه پایانی رسید.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، یاری با بیان اینکه در این دوره تاریخ کشور تمایل به مهاجرت در میان ارائه‌کننده مراقبت‌های سلامت شیب چشم‌گیری دارد افزود: بر اساس یافته‌های ارائه‌شده در مقالات علمی، تمایل به مهاجرت در میان دانشجویان، اینترن‌ها، رزیدنت‌ها، اعضای هیات علمی و پرسنل دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و ایران به بیش از 52 درصد رسیده است؛ به عبارتی از هر دو نفر کادر درمان، یک نفر مایل است که وطن خود را با همه تعلقات و تمایلات رها کند و عزم جای دیگری کند.

اوافزود: این اتفاقات چندان از نظرها پنهان نیست. برای اطلاع از نرخ بالای مهاجرت کادر درمان کافی است به مصاحبه‌های مسئولین سازمان نظام پزشکی کشور، رئیس انجمن پرستاری ایران، رئیس انجمن متخصصان داخلی و ....مراجعه شود.

معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با طرح این پرسش که در میان پدیده فراگیر مهاجرت که خواسته یا ناخواسته همه را با خود همراه کرده است چه اقدامی انجام داده‌ایم و چقدر به ریشه‌های این عارضه پرداخته شده؟ گفت: سلسله برنامه‌های Medu Talk به همت کانون مطالعات اجتماعی معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به‌صورت برنامه زنده اینستاگرامی در طی 11 هفته تلاش کرد تا از نزدیک به پیدا و پنهان مهاجرت نخبگان علوم پزشکی بپردازد تا هم پژواکی از حرف دل نخبگان این آب و خاک باشد و هم چراغی هرچند کوچک، برای جامعه نخبه دانشجویی که در کشاکش بین ماندن و رفتن مردد هستند روشن کند.

عوامل دافعه در مبدأ و جاذبه در مقصد

او در توضیح این سلسله گفت‌وگوها ادامه داد: اعضای این کانون دانشجویی بعد از جلسات همفکری بسیاری، مرور متون علمی و تشریک مساعی، این سلسله برنامه را با چهار دسته مدعو اعم از نخبگان مهاجرت کرده، نخبگان مشغول به کار در داخل کشور، مسئولین دانشگاهی و هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران پایه‌گذاری کردند. در این برنامه درمجموع با پنج پزشک مهاجرت کرده به کشورهای آمریکا، کانادا و آلمان، سه پرستار مهاجر به استرالیا، آلمان و عمان، یک داروساز مهاجرت کرده به آمریکا، چهار عضو هیات علمی دانشکده پزشکی، دو عضو هیات علمی از دانشکده‌های بهداشت و توان‌بخشی، دو نخبه پزشک، معاون آموزش تخصصی و فوق تخصصی دانشکده پزشکی و معاون آموزش دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت‌وگو شد.

یاری با اشاره به نقش‌آفرینی سه دسته عوامل اعم از 1)عوامل دفع‌کننده در مبدأ، 2)جاذبه‌ها در مقصد و همچنین 3) نقش خصلت‌های شخصیتی در مهاجرت افزود: ازجمله نکات مطرح شد در این گفتگوها می‌توان به ساعات کاری زیاد رزیدنت‌های تخصصی در ایران، کشیک‌های زیاد، مسئولیت زیاد در عین دریافتی ناچیز دستیاران تخصص، فقدان ارتباط سازنده استاد و دانشجو، پایین بودن متوسط درآمد به نسبت کشورهای توسعه‌یافته، تعهد خدمت اجباری برای فارغ‌التحصیلان، پاره‌ای تبعیض‌های مذهبی، تسهیلات حمایتی ناکافی برای دانشجویان نخبه، فرایند بسته انتخاب روسای بخش، مدیران گروه، روسای بیمارستان‌ها، دانشکده‌ها و دانشگاه، پیش‌بینی‌ناپذیری آینده در ایران، عدم وجود تشکل صنفی قوی حامی حقوق رزیدنت‌ها، عدم شایسته‌سالاری در میان مسئولین، دخالت سیاست در همه امور اشاره کرد.

برخی اساتید، کار در کشورهای حاشیه خلیج فارس را به عضویت هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ترجیح داده‌اند

معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران ادامه داد: در طی این مدت ما با تعداد قابل توجهی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران مواجه شدیم که کرسی این دانشگاه را رها کرده و با هدف آینده بهتر عازم کشورهای دیگر شده بودند. برخی از آن‌ها مجدد مجبور به شروع تحصیل در مقطع تخصص شده بودند، برخی به کار پژوهش روی آورده بودند و برخی حتی طبابت در کشورهای حاشیه خلیج فارس یا کشورهای تازه استقلال‌یافته را به عضویت هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یعنی دانشگاه مادر ایران ترجیح داده بودند. این درحالی است که اکثریت این اعضای سابق هیات علمی دانشگاه، ازجمله اساتید مورد وثوق دانشجویان و استوانه‌های علمی رشته‌های تخصصی مربوطه شناخته می‌شدند. متاسفانه این اعضای هیات علمی هیچ‌کدام تمایل به شرکت در این برنامه را نداشتند.

یاری در خاتمه با اشاره به گفت‌وگوی پایانی مدوتاک با دکتر حمیدرضا نمازی عضو هیات علمی گروه اخلاق پزشکی و رئیس موزه ملی تاریخ علوم پزشکی گفت: ایشان در این برنامه که در حکم جمع‌بندی سلسله نشست‌های مدوتاک بود ضمن اشاره به تاریخچه مهاجرت نخبگان پزشکی، از دید جامعه‌شناسانه و انسان‌شناسانه به بررسی ابعاد مختلف مسئله مهاجرت پرداختند و توصیه‌های شنیدنی برای تحصیل‌کردگان مردد جامعه علوم پزشکی بیان کردند.


نظر شما :