بدخیم ترین نوع سرطان پوست و راه های درمان در گفت وگوی ایسنا علوم پزشکی تهران با عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایسنا علوم پزشکی تهران – عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران سرطان پوست را شایع ترین و دومین نوع سرطان پوست در دنیا و ایران دانست و گفت: پیدایش تغییراتی مانند عدم تقارن خال، نامنظم بودن لبههای خال، غیریکنواخت بودن رنگ خال و بزرگ شدن ناگهانی از نشانههای بدخیمی و سرطانی بودن خال است.
دکتر امیر هوشنگ احسانی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه سرطان پوست را شایع ترین نوع سرطان در دنیا دانست و اظهار کرد: سرطان پوست شایع ترین نوع سرطان در کل دنیا است اما چون این سرطان کشندگی ندارد در نتیجه اهمیت کمتری نیز دارد. در واقع ما چند نوع سرطان پوست داریم یک نوع آن سرطان سلول های پایه ای، سرطان سلول های سنگ فرشی و نوع سوم سرطان سلول های ملانوما یا رنگ دانه ای است.
وی در ادامه تصریح کرد: سرطان سلول های پایه ای شایع ترین نوع سرطان پوست است که متاسفانه به دلیل اینکه شرایط مراقبت از پوست در ایران مناسب نیست و شدت آفتاب هم زیاد است در نتیجه ما شاهد شیوع این نوع سرطان در ایران هستیم. همچنین سرطان سلول های سنگ فرشی نیز دومین و سرطان نوع ملانوما نیز سومین سرطان شایع پوست در ایران است.
این متخصص پوست و مو با بیان اینکه ملانوما کشنده اند ومیزان مرگ ومیر بسیار بالایی دارند واما حد وسط سرطان های پوست سرطان سلول سنگ فرشی است، اظهار کرد: سرطان پوست بیشتر در مناطق آفتاب خیز و در افرادی که صورت و پشت دست های آنها در طولانی مدت در تماس با آفتاب است مانند کشاورزان و کسانیکه در فضای باز کار می کنند شایع تر است.
دکتر احسانی ادامه داد: سرطان های پوست معمولا خاصیت بدخیمی کمی دارند یعنی قابلیت سرایت شان به دیگر اعضای بدن پایین است و فقط زخم ها و گسترش آن به استخوان و بافت زیر آن، در این بیماری ممکن است دردسرساز باشد.
به گفته وی، بدخیم ترین نوع سرطان پوست، سرطان سلول های رنگدانه ای پوست است که ملانوما نام دارد که در این بیماری خال های معمولی که به نوبه خود، یک ضایعه خوش خیم محسوب می شود با گذشت زمان به نوعی سرطان پوست به نام ملانوما یعنی تبدیل به خال هایی بزرگ با حاشیه نامنظم می شود و درمان ملانوما در مراحل پیشرفته، سخت است، اما تشخیص زودرس آن می تواند در نتیجه گیری مثبت از مراحل درمانی دخیل باشد. بقیه انواع سرطان پوست، غیر از ملانوما در صورتی که زود تشخیص داده شود، به طور قطعی درمان می شود. بویژه بهره گیری از روش های رادیوتراپی در درمان سرطان پوست، بسیار موثر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: پیدایش تغییراتی مانند عدم تقارن خال، نامنظم بودن لبههای خال، غیریکنواخت بودن رنگ خال و بزرگ شدن ناگهانی از نشانههای بدخیمی و سرطانی بودن خال است.هرشخصی باید نسبت به خالهای بدن خود آشنایی کامل داشته باشد تا در صورت مشاهده تغییرات مذکور به سرعت متوجه شده و برای درمان اقدام کند.
احسانی همچنین با بیان اینکه علاوه بر ژنتیک و تماس با گازهای شیمیایی، قرارگرفتن طولانی مدت زیر نورخورشید از مهمترین علتهای ایجاد سرطان پوست است که باید از آن اجتناب کرد، گفت: خالهای پوستی اغلب ماهیت خوش خیم دارند و به ندرت ممکن است ماهیت بدخیم پیدا کنند، بنابراین اغلب آنها نیازی به اقدامات درمانی ندارند. اما در مواردی که از نظر زیبایی ظاهری ناخوشایندی داشته یا در محل تحریک مداوم مانند دست، آرنج و صورت و ریش مردان است با استفاده از روش لیزری یا جراحی میتوان به درمان اقدام کرد.
وی خالکوبی ریسک ایجاد سرطان ندارد، افزود: خالکوبی سرطانزا نیست و تنها میتواند باعث واکنشهای التهابی در فرد شود. حتی گاهی سالها پس از انجام خالکوبی فرد در محل خالکوبی و به طور عمومی (کل بدن)، دچار التهاب و برجستگی میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: خالکوبی میتواند واکنشهای التهابی را در ریه، استخوانها و قسمتهای دیگر پوست نیز ایجاد کند و این واکنش ممکن است به زودی بعد از خالکوبی اتفاق نیافتد یا دیررس باشد.
این متخصص پوست افزود:مهم ترین علت سرطان پوست، تماس طولانی مدت با آفتاب است به این شکل که در درازمدت یک سری تغییرات و بی نظمی در سلول های پوستی ایجاد می کند که منجر به آن می شود که سلول ها از تقسیم منظم خود خارج و وارد مرحله ای از تقسیم غیرطبیعی شوند و قابلیت سرطانی شدن پیدا کنند.
این استاد دانشگاه به نقش ۳۰ تا ۴۰ درصدی زمینه ژنتیکی در بروز بیماری های پوستی اشاره کرد و اظهارکرد: در کنار آفتاب، زمینه های ژنتیکی، کاهش سیستم ایمنی بدن با مصرف یک سری از داروها، ویروس زگیل و زخم های مزمن نیز می تواند ریشه سرطان را زیاد کند. از سوی دیگر مواجهه با گازهای شیمیایی چون گاز خردل که در جنگ ها اتفاق می افتد یا گاز آرسنیک که در گذشته آب چاه ها را آلوده می کرد در افزایش خطر سرطان پوست موثر است. همچنین انجام مکرر رادیوگرافی های سروصورت، خطر ابتلا به این نوع سرطان را در سال های بعدی زندگی زیاد می کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: استفاده طولانی مدت از لامپ های برنزه کننده پوست یا سولاریوم نیز خطر ابتلا به سرطان پوست را طی سال های بعدی زندگی افزایش می دهد. به بیان دیگر اقدام مداوم آن منجر به غیرطبیعی شدن سلول های پوستی در آینده و ابتلا به سرطان پوست می شود. حتی اشعه ماوراءبنفش منعکس شده از نور کامپیوتر و مهتابی نیز می تواند موجب افتادگی، پیری و سرطان پوست شود. بنابراین افرادی که بیش از شش ساعت در برابر این نور قرار می گیرند باید از کرم های ضدآفتاب استفاده کنند.
نظر شما :