ضرورت همدلی با سالمندان در کنار مراقبت های درمانی / نقش ویژه خانواده در دوران سالمندی
دوره سالمندی مانند دوره بلوغ با تغییرات ظاهری بسیاری از جمله کاهش قدرت بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و همینطور کاهش قدرت بدنی و کاهش سرعت واکنش در برابر محرک ها همراه است، در واقع دوره سالمندی بیماری نیست بلکه روندی از زندگی است که همه افراد آن را تجربه می کنند.
*جمعیت ۱.۵ میلیارد نفری سالمندان در جهان
افزایش طول عمر انسان و اضافه شدن جمعیت سالمندان یکی از دستاوردهای قرن ۲۱ به حساب می آید، این روند باعث بروز تغییرات ناگهانی و افزایش تعداد جمعیت سالمندان در جهان شده است.
آمارها نشان می دهد در سال ۱۹۷۵، تعداد افراد بالای ۶۰ سال ۳۵۰ میلیون نفر بوده است و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰ افراد سالمند ۲۲ درصد از جمعیت جهان را تشکیل دهند و جمعیت بالای ۶۵ سال از ۱.۵ میلیارد نفر فراتر رود.
*آغاز سن سالمندی از حدود ۶۰ سال
آمارها نشان می دهد تا سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت سالمندان در ایران به بیش از ۲۶ میلیون نفر افزایش مییابد و کشور را با چالشهای جدی مانند افزایش هزینه مراقبتهای بهداشتی و درمانی مواجه خواهد کرد، پس ضرورت شناخت سالمندان، مشکلات آنها، احساسات، تغذیه صحیح، طب و تحرکات بدنی برای مواجهه با آنها این برهه از زندگی خودمان یا اعضای خانوادهمان بیش از هر زمان دیگری اهمیت می یابد.
از نظر روانشناسان سن سالمندی از حدود ۶۰ الی ۶۵ سال آغاز می شود، یعنی زمانی که بیشتر مردم بازنشسته می شوند، اما به طور قطع نمی توان برای آن سن تعیین کرد زیرا یک فرد ۶۵ ساله می تواند امید به زندگی برای ۱۲ سال آینده را داشته باشد.
دکتر شوکت موزونی پزشک عمومی مرکز درمان در منزل دم که سال ها در حوزه سالمندان فعالیت کرده است در این باره معتقد است که در حیطه پزشکی براساس تعریف ها و طبقه بندی های صورت گرفته سالمندی از ۶۰ سال تعریف شده است، اما در همه مواقع تنها سن مطرح نیست، گاهی ممکن است شرایط زندگی و یا بیماری های گوناگون باعث شود فرد زودتر از ۶۰ سالگی، سالمندی را تجربه کند.
*پیری حاصل آن چیزی است که ما در کودکی کاشته ایم!
به باور این پزشک، روند پیری حاصل هر آن چیزی است که ما از کودکی کاشته ایم! به عبارتی آن سبکی که ما با آن زندگی کردیم، تغذیه، فعالیت فیزیکی، رعایت مسائل بهداشتی، استرس هایی که از کودکی با آنها سر و کار داشتیم در پروسه سالمندی ما تاثیر گذار است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا می توان فرآیند سالمندی را به تاخیر انداخت، گفت: با اصلاح سبک زندگی امکان به تاخیر انداختن روند پیری وجود دارد، علاوه بر کند کردن روند سالمندی در برخی مواقع نیز می توانیم سیر پیش رونده پیری را کنترل کنیم.
دکتر موزونی با تاثیر شرایط روحی بر فیزیک انسان عنوان کرد: سالمندی یکی از دوره های سخت زندگی است، چرا که توانایی ها و قابلیت های انسان کاهش می یابد و نمی تواند به راحتی از پس همه موضوعات روزمره خود بر بیاید به همین دلیل آزرده خاطر می شود، اما اگر سبک زندگی درست در کودکی و نوجوانی داشته باشیم به طور قطع این سن قابل تحمل تر خواهد بود.
*اهمیت حس استقلال در سالمندان
پزشک مرکز درمان در منزل ( دم) خاطرنشان کرد: نمی توان منکر واقعیت شد، به هرحال همه سالمندان دچار مشکلات روحی، مشکلات حرکتی، کاهش نیرو و قدرت بدنی، کاهش ساعت خواب و بی خوابی، فراموشی، تنهایی،کاهش سطح انگیزش می شود که به طور قطع برای اطرافیان هم خوشایند نخواهد بود.، اما سالمندان و اطرافیان آنها باید تلاش خود را برای سازگاری بیشتر با این شرایط دو چندان کنند.
وی با اشاره به اهمیت استقلال در سالمندان گفت: احساس وجود داشتن و مهم بودن، توانایی اداره کردن زندگی و بزرگ خانواده بودن برای سالمندان اهمیت زیادی دارد که اطرافیان باید به آن اهتمام داشته باشند، به این ترتیب روحیه مستقل بودن و قوی بودن در سالمند حفظ خواهد شد.
موزونی درباره سفر رفتن سالمندان اظهار داشت: ما نمی توانیم یک نسخه برای همه سالمندان بپیچیم، چرا که برخی از آنها به دلیل اختلالات حرکتی و نبود توانایی در راه رفتن نمی توانند به سفر بروند، اما اگر این شرایط وجود دارد که سالمند به سفر برود، در وهله اول از وی نظر سنجی کنید.
اگر هم برای سفر مقاومت کرد، اطرافیان به تصمیمش احترام بگذارند، چرا که حس تعلق و وابستگی به یک مکان با افزایش سن افزایش می یابد.
*بازگشت برخی از سالمندان به دوران کودکی
وی افزود: برخی از سالمندان آلزایمری به دوران کودکی خود باز گشته و خانواده باید تلاش کند اگر امکان پذیر است، فضای کودکی را برای آنها تداعی کند تا احساس گمگشدگی در سالمند از بین برود.
اگر دقت کنید، مبنای تمام این شرایط، حس ناتوانی و ضعف است، چون فرد می بیند ضعیف شده، ناخودآگاه می خواهد که از وی مراقبت شود و اولین چیز همان خانه و فضای آن است.
موزونی گفت: تجربه این سال ها فعالیت در حوزه سالمندان به من ثابت کرده که ویزیت سالمند یک بخش از روند پزشکی است، همدلی نیز به اندازه ویزیت مهم است.
*************
*گفتنی است، مرکز خدمات تخصصی درمان در منزل (دَم) سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران آماده ارائه خدمات پزشکی در منزل به شهروندان تهرانی است.
ویزیت پزشک عمومی و متخصص
خدمات توانبخشی از جمله فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، ماساژ درمانی
خدمات پرستاری و تزریقات، انجام تست کرونا و نمونه گیری و آزمایش
اجاره تجهیزات پزشکی
رادیولوژی و سونوگرافی
دندانپزشکی در منزل
بینایی و شنوایی سنجی
مراقبت از بیمار و سالمند
خدمات ICU در منزل
فوتوتراپی
ترمیم زخم و پانسمان
صدور گواهی فوت به صورت شبانه روزی
شهروندان تهرانی در صورت نیاز به دریافت خدمات درمانی مذکور در منزل کافی است با شماره تلفن ۶۴۰۶۴_۰۲۱ تماس حاصل فرمایید و یا به آدرس اینترنتی www.dam.clinic مراجعه کنند.
نظر شما :