اقدامات جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس

۰۸ مهر ۱۴۰۳ | ۰۸:۲۷ کد : ۷۵۹۰۵ تاپ خبر
اقدامات جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس

به گزارش روابط‌عمومی سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌‌پزشکی تهران، دکتر محمد مرادی با حضور در برنامه «گفت‌وگوی علمی» رادیو گفت‌وگو با بیان اینکه درباره جایگاه علم پزشکی در دوران دفاع مقدس گفت: هنگامی که از علم پزشکی در دوران دفاع مقدس سخن به میان‌می‌آید، مسائلی مانند «آموزش» و «ارائه خدمات بهداشتی و درمانی» مطرح می‌شود.

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس در حوزه پزشکی نقش بسیار زیادی ایفا کرده، تصریح کرد: جهاد دانشگاهی، آموزش چگونگی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در دوران دفاع مقدس را در کانون توجه قرار داد تا کادر پزشکی و امدادگران بتوانند خدمات درمانی و بهداشتی را ارائه دهند.

مرادی درباره حضور جامعه پزشکی در دوران دفاع مقدس گفت: گروهی از پزشکان به صورت داوطلبانه و برخی بر اساس اقتضائات قانونی در دوران دفاع مقدس به ارائه خدمت به رزمندگان پرداختند. وظیفه دزشکان حاضر در جبهه‌های جنگ، حمایت و حفظ جان رزمندگان که آنها را«جان‌های دفاع مقدس» می‌نامم، یود. به طور قطع، جهاد دانشگاهی در این عرصه بسیار نقش آفرینی کرده است.

عضو هیات‌علمی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با بیان اینکه صدام در طول دفاع مقدس از سلاح‌های شیمیایی استفاده کرد، ادامه داد: انجام امور پژوهشی در زمینه جلوگیری از آثار مخرب سلاح‌های شیمیایی و تولید پادتن علیه این سلاح‌ها در دستور کار قرار گرفت و جهاد دانشگاهی در این زمینه نقش پررنگی ایفا کرده است.

مرادی با بیان اینکه هاد دانشگاهی در حوزه‌های مختلف ارائه خدمات درمانی در دوران جنگ تحمیلی نقش‌آفرینی کرده، توضیح‌داد: تامین تجهیزات و ملزومات مورد نیاز از دیگر اقدامات جهاد دانشگاهی در دوران جنگ تحمیلی است. جهاد دانشگاهی با همکاری سازمان‌ها و نهادهای گوناگون مانند وزارت بهداشت توانسته‌ خدمات تخصصی فراوانی در حوزه پزشکی در دوران دفاع مقدس ارائه دهد.

مشاور رئیس سازمان جهاد دانشگاهی با بیان اینکه دوران پاندمی کرونا مانند دوران دفاع مقدس بود، اظهار کرد: جامعه پزشکی با از خودگذشتگی و ارائه خدمات متعددی طی پاندمی کرونا توانست به جامعه خدمت‌کند.

مرادی با بیان اینکه ساماندهی نیروها طی روزهای نخست جنگ به صورت سازمان‌یافته نبود، خاطرنشان کرد: طی روزهای نخست جنگ، به دیدار وزیر بهداشت وقت رفتم و خواهان اعزام تیمی به مناطق عملیاتی بودم تا از رزمندگان در زمینه امداد و نجات پشتیبانی کنیم. اولین تیم امدادی که متشکل از دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی بود به همراه ۲۴ دستگاه آمبولانس که ا ۱۶ دستگاه از تعداد آمبولانس‌های اعزامی، خودرو وانت بودند به منطقه اعزام شدیم.

وی ادامه داد: هنگامی که به استان خوزستان رسیدیم، نیروهای عراقی، جاده اهواز به خرمشهر را تصرف کرده بودند. اگرچه امکانات محدود بود و با توجه به ویژگی‌های غرافیایی منطقه به آمبولانس‌های خاص نیاز داشتیم اما تمام تلاش خود را برای حفظ جان رزمندگان به‌کارگرفتیم.

مرادی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی، ساماندهی نیروی انسانی حوزه بهداشتی و درمانی دوران دفاع مقدس را در دست گرفت، خاطرنشان کرد: خوشبختانه جهاد دانشگاهی در زمین ساماندهی نیروهای انسانی به موفقیت رسید.

عضو هیات‌علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با بیان اینکه صدام از سلاح‌های شیمیایی در مناطق شهری و عملیاتی طی دوران دفاع مقدس استفاده کرد، افزود: پس از جنگ جهانی دوم، اغلب کشورهای جهان، پادتن‌های سلاح‌های شیمیایی را در اختیار نداشتند و کشورهایی که از این پادتن‌ها برخوردار بودند ن را در اختیار کشور ما قرار نمی‌دادند.

وی ادامه داد: تیم‌های دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی که متشکل از جهادگران جهاد دانشگاهی بود به موضوع چگونگی مواجهه با سلاح‌های شیمیایی ورود کرد. اقدامات جهاد دانشگاهی در زمینه مواجهه با گازهای شیمیایی در سطح جهان منحصربفرد است. بررسی‌ها بیانگر این است تجربه ایران در زمینه مواجهه با سلاح‌های شیمیایی، منحصر بفرد است. آسیب‌هایی که سلاح‌های شیمیایی به کشور وارد کرد، سبب تجربه آموزی کادر پزشکی کشور شد. نسل جوان باید بداند که برای تهیه تجهیزات و پادتن‌های علیه سلاح‌های شیمیایی، تلاش‌های بسیاری صورت گرفته است.

مرادی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی از پیش‌قراولان درمان ناباروری در کشور به حساب می‌آید، افزود: جهاد دانشگاهی جزو مراکز معتبر درمان ناباروری در سطح بین‌المللی شناخته شده‌است. جهاد دانشگاهی با ایجاد مراکز درمان ناباروری توانست از هزینه‌های هنگفت سفر به خارج از کشور برای درمان ناباروری جلوگیری‌کند.

این متخصص درباره دیگر اقدامات درمانی جهاد دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی به درمان بسیاری از سرطان‌ها به ویژه سرطان پستان ورود‌کرده و پژوهشکده‌ای برای درمان سرطان پستان ایجاد کرده است.

وی با بیان اینکه ساختار جهاد دانشگاهی به صورت داوطلبانه بود، اظهار کرد: جامعه دانشگاهی کشور، جهاد دانشگاهی را با هدف رفع نیازهای کشور و ایجاد فرصت «آزمون و خطا» برای جوانان ایجاد کردند. در حال حاضر، جهاد دانشگاهی یک نهاد باتجربه و بالغ است و تجارب بسیاری در حوزه‌های پژوهشی، مهندسی، فناوری، فرهنگی، پزشکی و موارد دیگر دارد.

عضو هیات‌علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با بیان اینکه توجه به جوانان از اهمیت فراوانی برخوردار است، خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی، دانش فنی مورد نیاز خود را توسط جوانانی که در این نهاد مشغول به خدمت‌رسانی هستند، تولید می‌کند و وامدار هیچ مجموعه دیگری نیست.

مرادی با بیان اینکه به دستاوردهای بسیاری در حوزه پزشکی نائل آمده‌ایم، گفت: حوزه پزشکی کشور در عرصه تولید تجهیزات و صنعت دارویی کشور به موفقیت‌های بسیار زیادی نائل آمده و تمام این موفقیت‌ها، حاصل تحریم‌هایی است که در دوران انقلاب اسلامی تجربه کرده‌ایم.

عضو هیات‌علمی جهاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه علم پزشکی کشور طی دوران جنگ تحمیلی پیشرفت کرد، افزود: به طور مثال، وضعیت بیمارستان‌های صحرایی در دوران جنگ تحمیلی بهبود یافت؛ به نحوی که بیمارستان‌های صحرایی که در اواخر دوران جنگ ساخته شدند نسبت به بیمارستان‌های صحرایی روزهای نخست جنگ پیشرفته‌تر بودند.

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی به کارهای بر زمین مانده و نیازهای کشور ورود کرده، گفت: جهاد دانشگاهی در زمینه خدمات پزشکی دست به اقدامات بسیار زیادی زده است؛ به طور مثال، سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران نسبت به یجاد پژوهشکده فناوری‌های زخم اقدام کرده است. همچنین ایجاد پژوهشکده سرطان معتمد از دیگر اقدامات جهاد دانشگاهی در زمینه پزشکی به حساب می‌آید. تمام اقدامات جهاد دانشگاهی، ماحصل روحیه جهادگران جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس است که به نسل جوان‌تر رسیده است.

مرادی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی در عرصه پزشکی دست به فعالیت‌های بسیار زیادی زده، افزود: امیدوارم اقدامات جهاد دانشگاهی بتواند خدمات بسیار خوبی در اختیار جامعه قرار دهد. جهاد دانشگاهی می‌تواند در زمینه درمان سرطان، درمان نازایی و جوانی جمعیت فعالیت‌‌کند. جهاد به منظور پیشگیری و درمان بیماری‌های خود ایمن و مسائل مرتبط با جوانی جمعیت برنامه‌ریزی کرده و به این حوزه ورود می‌کند.

مشاور رئیس سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌‌پزشکی تهران با بیان اینکه تشخیص به موقع  به منظور پیشگیری از بیماری‌ها را در کانون توجه قرار داده‌ایم، اظهار کرد: تشخیص به موقع و پیشگیری از بیماری‌ها می‌تواند از هزینه‌های هنگفت درمانی جلوگیری کند.


نظر شما :